Головна СТАТЬИ Гомеопатична терапія в спортивній медицині
Гомеопатична терапія в спортивній медицині

Автори О.П.Мощич , А.Л.Косаковський, Ю.П.Дегтярьов

Досягнення сучасного спорту ставлять нові завдання перед спортивною медициною,    яка не тільки стоїть на варті здоров’я спортсмена, як громадянина, але і допомагає максимально проявитись його фізичним здібностям, показати найвищі досягнення, водночас гарантуючи, або хоча б намагаючись гарантувати зменшення негативних наслідків постійних перевантажень фізичних і психологічних, в яких перебуває представник кожного виду спорту продовж активного періоду підготовки і участі в змаганнях. Період адаптації, підготовки, беспосередня участь у змаганнях – періоди життя спортсменів, які потребують підтримки, допомоги, регулюючого впливу з метою запобігання виснаження, підтримки найкращої фізичної і психологічної форми, необхідних для  досягнення максимальних результатів в короткий час фактичної участі у змаганнях. Адаптогенами природнього походження можуть бути  фітотерапія, апітерапія, герудотерапія, водотерапія, дієтотерапія, колонотерапія, голкотерапія, цуботерапія, аромотерапія, літотерапія. Водночас серед адаптогенів природного походження, які не віднесені до заборонених до використання в спорті  групи «допінгів»  найбільш впливовими залишаються психотерапія і гомеопатія. Якщо психотерапія завжди широко застосовувалась і застосовується в підготовці і участі спортсменів у змаганнях, то гомеопатичний напрямок медицини можна вважати недостатньо широко вживаним для спортивної медицини вцілому. Враховуючи, що в багатьох видах спорту перемога часто визначається частками секунди, сантиметрами, які можуть визначатись лише технічними засобами, необхідність концентрації і реалізації максимуму потенціалу, швидкості реакції, росподілення навантаження в короткі мікросикунди часу вимагають «надлюдських здібностей», такі адаптогенної дії на людський організм інформаційні засоби, до яких відносяться гомеопатичні лікарські засоби, стають особливо актуальними. Особливу перспективу застосування гомеопатичних засобів в спортивній медицині визначає, як їх висока ефективність, так і надмалі дози, що входять до їхнього складу, які за кількісними характеристиками не можуть бути визначеними жодним із існуючих лабораторних тестів, а отже жодним чином не можуть бути віднесеними до заборонених «допінгів». Особливо перспективним є застосування гомеопатичних лікарських засобів, як в період підготовки до змагань, так і під час змагань, і в період відновлення після змагань з метою мінімізації наслідків перевантажень.   

1.      ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
Спортивна медицина (СМ) представляє собою клінічну дисципліну, яка вивчає позитивний та негативний вплив фізичних навантажень різної інтенсивності (від гіпо- до гіпердинамії) на організм здорової або хворої людини з метою оптимізації рухової активності для збереження і зміцнення здоров’я, підвищення рівня функціонального стану, росту спортивних досягнень. Основним розділом СМ є медичний контроль (МК), який вивчає стан здоров’я, фізичний розвиток і функціональний стан осіб в практиці спортивно-оздоровчої діяльності, самодіяльного масового спорту та спорту вищих досягнень. Головні завдання  МК: визначення відповідності фізичних навантажень функціональним можливостям організму на різних етапах оздоровчого чи спортивного тренування; надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги у разі виявлення відхилень у стані здоров’я, що пов’язані із нераціональними заняттями спортом або фізичною культурою; участь в управлінні тренувальним процесом; санітарно-гігієнічне та медичне забезпечення навчально-тренувального процесу та спортивно-масових заходів; проведення відновного лікування осіб, які займаються фізичною культурою та спортом, після захворювань та травм. У забезпеченні виконання визначених завдань не пересічне місці належить одному з традиційних напрямків «європейської медицини» - гомеопатії.
Пріоритетне значення у спортивній медицині мають проблеми підтримки і розвитку спортивного потенціалу, питання відновлення після напружених тренувань і змагань, захворювань і травм, профілактика перенапруження і виснаження функціональних систем, імунореабілітація, відновлення нервової  і психічної систем спортсменів, профілактика та лікування наслідків травматизму (фізичного і психічного). За сучасними уявленнями, підвищення адаптаційних здібностей організму забезпечується адекватною психо-нейро-імуно-ендокринною взаємодією. У світі протягом останніх 2 століть отримано чимало наукових і клінічних підтверджень того, що гомеопатичні (включно  засоби всіх сучасних напрямків  як класичної, так і клінічної і комплесної гомеопатії, ізопатії, гомотоксикології, антропософії, фізіологічної регулюючої терапії)  препарати є адаптогенами в прямому розумінні цього терміну, високоефективними регуляторами-нормалізаторами- модуляторами  імунної, нервової, серцево-судинної, ендокринної, травної та інших важливих систем . Тому не викликає сумніву доцільність і перспективність використання гомеопатичних лікарських засобів в якості засобів загальної адаптації з урахуванням фаз адаптації в періоди тренувань і змагань. У зв'язку з цим в останні роки все ширше застосовують гомеопатичний метод для профілактики та усунення наслідків негативного впливу на організм спорту високих досягнень. Цей метод заснований на фундаментальних законах природи і використовує мікродози речовин, головним чином природного походження, що розширює адаптаційні можливості організму (у тому числі і до функціональних навантажень), не викликаючи при цьому побічні і алергічні реакції, виникнення медикаментозної хвороби, залежності від ліків.
Гомеопатична терапія є адаптогенною, регулюючою терапією, здатною нормалізуючим чином впливати на власні механізми  саморегуляції людини, регулюючи його імунітет, стан нервової, серцево-судинної та інших життєзабезпечуючих систем організму, маючи властивості не лише терапевтичного, але і профілактичного медичного напрямку. Не будучи допінгами, гомеопатичні препарати можуть активізувати і гармонізувати функціональний стан органів та систем спортсмена. Гомеопатичні лікарські засоби можуть застосовувати  всі дипломовані лікарі  окремо, як альтернативний «компліментарний»  «натуропатичний»  напрямок медицини, або в комбінації з фармакотерапевтичними  медикаментозними препаратами, іншими терапевтичними напрямками, як то фізіотерапією, фітотерапією, голкотерапією, апітерапією, герудотерапією, дієтотерапією, іншими ефективними добре відомими і всебічно вивченими протягом тисячоліть, сотень років, або зовсім новими і ще не до кінця вивченими медичними терапевтичними технологіями  для лікування і профілактики захворювань.
Спорт є тією сферою людської діяльності, якій нерідко притаманний травматизм, що становить загрозу для здоров’я спортсмена, знижує ефективність тренувальної і змагальної діяльності. Кількість спортивних травм постійно збільшується. У різних країнах світу вона складає 10-17% всіх ушкоджень і залежить від масовості і виду спорту. Згідно сучасних даних, ушкодження і захворювання внаслідок перенапруження органів опорно-рухового апарату займають одне з провідних місць (75-80%) у структурі загальної захворюваності спортсменів. За останні роки чітко позначилася тенденція до збільшення частоти травм м’яких тканин: забоїв м’язів, ушкоджень суглобів, сухожилків, сумковозв’язкового апарату, вивихів у порівнянні з переломами кісток. Найчастіше діагностуються забої м’яких тканин, гематоми, розтягнення та запалення м’язів і суглобового апарату, вивихи, переломи, посттравматичні невралгії, міальгії, артралгії, які можуть залишати тривалі негативні наслідки. Основною ознакою, що об’єднує травматичні захворювання, є больовий синдром різного ступеня, який зумовлений механічними, запальними або судинними факторами. Відновлення здоров’я спортсмена після перенесеної травми нерідко вимагає тривалого часу і застосування різноманітних методів лікування: хірургічного, медикаментозного, а також засобів фізичної реабілітації. Проте ці заходи інколи бувають недостатньо ефективними, у деяких випадках спортсмени продовжують тренування, незважаючи на щойно перенесену травму, тому патологічний процес переходить у хронічну форму.
Як показує практика понад двох століть, гомеопатія пропонує швидке, м'яке і безпечне лікування травм, в тому числі спортивних. З власного досвіду, досвіду моїх вчителів і старших колег можна прийти до висновку, що гомеопатичні ліки не менше, ніж навпіл скорочують час відновлення після практично будь-якої травми.
Існують свої особливості призначення тих, чи інших ГЛЗ при різних видах травм.

2.    ЗАСТОСУВАННЯ ГОМЕОПАТИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В ТЕРАПІЇ СПОРТИВНОЇ ТРАВМИ

2.1 Забій м’яких тканин, гематоми.
При травмі м’яких тканин внаслідок удару, стиснення, розчавлення, перенапруження, забиття внаслідок падіння з подальшим вираженим болем,особливо в м’язах, можливо з наявністю синців, крововиливів першою і найбільш корисною буде Арніка (Агnіса), яка заслужено вважається «царицею травм» (включно і спортивних). Це може бути наслідком будь- якої механічної травми. Синці, крововиливи в око. Біль в м'язах, який значно посилюється від найменшого доторку, навіть пов’язки, аплікації, чи від доторку тканини одягу.
Ледум більш показаний після травми в області очей, крововиливів  в склеру (при чому також може бути успішно застосована Арніка, Лахезіс).
Рута гравеоліус буде більш показана після ударів окістя (наприклад передньої поверхні гомілки у футболістів, гандболістів, регбістів).
Про Календулу треба пам’ятати, якщо травма супроводжується рваною  або розчавленою раною ускладнену запальним процесом.
Гіперікум застосовується при травмах, де поряд з пошкодженням м’яких тканин спостерігаються ушкодження нервових закінчень (включно посттравматичний неврит), що супроводжується дуже вираженим гострим пронизуючим болем (наприклад защемлення пальців, придавлення важким снарядом). Призначення Гіперікум сприяє швидкому зменшенню і прискоренню зникнення болевого синдрому, швидшому за живленню травмованих кінцівок, нервових закінчень. Також цей гомеопатичний лікарський засіб з успіхом може бути застосований в лікуванні наслідків травм (струшення) спинного мозку, його гострих і віддалений наслідків, які нерідко зустрічаються в спорті (наприклад внаслідок невдалих стрибків з «шестом», через перекладину, з парашутом).
Белліс переннис призначають при пошкодженні глибоких тканин внаслідок забиття, яке супроводжується м’язевим болем, болеем  у венах, пошкодженні нервових закінчень, посиленні болевих відчуттів під впливом холодового фактору. Також Белліс показаний до застосування в ситуації автотравматизму і забиття внутрішніх органів (у автогонщиків, велогонщиків, бобслеїстів).
2.2  Кровотечі.
При будь-яких кровотечах, зовнішніх і внутрішніх ефективним може бути призначення Арніки.
Схильність до носових кровотеч світлою кров’ю, особливо при перегріванні в гарячому приміщенні, на сонці, або внаслідок великого фізичного навантаження вказує на можливість ефективного застосування Фосфора, для якого також властиві  тривалі кровотечі навіть з маленьких ранок.
Для Белладонни характерна кровотеча яскраво-червоною кров’ю, почервонінням і гіпертермією обличчя, видима пульсація сонних артерій, загальне психо-фізичне збудження, надмірна рухова активність, можлива навіть зростання температури тіла до високих цифр, спазми, а часом навіть судоми.
У гомеопатичного лікарського засобу Цинхона кровотеча  може супроводжуватись загальною блідістю, раптовою слабкістю.
Застосування Гаммамеліс вірджиніка буде ефективним при венозних кровотечах темною кров'ю зі згустками з носа, гемороїдальних вузлів, наявність і навіть прогресування варикозу вен на ногах, особливо внаслідок великих фізичних навантажень (наприклад при паверліфтінгу, бодібілдингу, важкоатлетичних тренуваннях).
Зв’язок носових кровотеч з менструаціями, які в свою чергу можуть також бути надмірними і приводити до великих втрат крові характерно для Лахезісу.

2.3.    Розтягнення.
Сухожилля можна розтягнути, займаючись спортом або просто активним відпочинком. При невдалому приземленні на ногу, зв'язки перенапружуються або рвуться. Виникає набряк і біль. В такому випадку допоможе Арніка. Арніка призначається, коли на місці травми з'являється синець  і він болить сильніше, якщо до нього доторкнутися, біль сильніше при русі і вночі, але відступає, якщо прикласти холодний компрес. Розтягнення, до яких привели надмірні навантаження вже самі по собі є показом для призначення Арніки.
Ще одне гомеопатичний засіб при розтягненнях - Рус токсікодендрон. Для початку використовуйте Арніку, щоб позбутися від синців і набряку, а потім прийміть Рус, щоб залікувати розтягнуті зв'язки. Ці ліки прекрасно справляється з будь-якими розтягненнями в будь-якій частині тіла. Показаннями до застосування служать відчуття оніміння, погіршення стану в нічний час, а також від вологи та холоду. Стає краще, якщо травмована кінцівка знаходиться в нерухомості. Людина не може знайти собі положення в якому йому зручно. Коли знову стати на ногу і починати ходити, біль стає сильнішим, проте якщо продовжувати рухатися, біль поступово відступає. Теплий компрес також приносить полегшення.
Застосування Рути буде успішним при розтягненні зв'язок зап'ястя і кісточок; травмах сухожиль, хрящів і окістя.
При розтягненняхзв’язок і перенапруженні м'язів показано призначення Ледум, якщо уражена область холодна на дотик. Біль зменшується від прикладання холоду.
«Тенісний лікоть» або епікондиліт, тендовагініти – часта проблема кожного тенісиста, гандболіста, бадмінтоніста, інших спортсменів, особливо представників силових видів спорту. Є й інші види спорту, займаючись якими, ви регулярно піддаєте м'язи плеча, ліктя, кисті зайвим навантаженням: гольф, важка атлетика, волейбол, баскетбол, фехтування, пін-понг, веслування, тощо.  Крім того, отримати таку травму можна, навіть при підніманні надмірно важкої спортивної торбі, чи валізи під час поїздки на тренування, чи на змагання, в будь-якій іншій ситуації. Рута, Белліс або Рус можуть припинити цей біль. Белліс застосовується, як засіб при розтягненнях, забитті, пошкодженні нервових закінчень, сильних м’язевих і суглобових болях, сильно залежних від холодового впливу (посилюються після холодних купань, напоїв, їжі). В той же час  Рус буде показаним до застосування, якщо розминання суглоба, «розходжування» покращує стан людини, зменшує, або навіть ліквідує болеві відчуття. Арніку доречно призначити – якщо внаслідок тривалого тренування і навантаження  виник нестерпний біль, який концентрується в м’язах і сухожиллях.  Руту слід приймати, якщо ви відчуваєте поколювання в руці. Властивості даного препарату подібні з властивостями Арніки і Русу. Рута показана при пошкодженні периосту (периостіті), коли біль не перестає турбувати ні в спокої, ні під час руху.  Ви можете відчувати деяке оніміння, як у випадку з Русом, і хворобливі відчуття, як у випадку з Арнікою, при цьому на початку руху стан погіршується, біль посилюється.
Белліс діє глибше, ніж Арніка. Прийміть його, якщо Арніка або якийсь інший засіб не вирішили проблему повністю. Показання до застосування включають: набряк і синці на місці травми, біль, що підсилюється при дотику, зануренні в гарячу воду і переохолодженні. Краще стає від руху, холодного компресу і масажу.
Якщо біль в лікті, як і в інших суглобах посилюється від руху і  перестає турбувати в спокої корисним буде застосування Бріонії альби.
При відчутті «короткого сухожилля» (ахілове сухожилля), яке здається не дасть навіть розігнути суглоб, ефективно призначити Каустікум.  
Якщо ви боїтеся починати заняття, тому що ви новачок в цій справі, або тому що повертаєтеся до них після отриманої травми, прийміть Арніку перед першим походом в спортзал. Ви відчуєте, як комфортно і результативно пройде перше тренування.
Для тих, хто захоплюється футболом, аеробікою і піддає великим навантаженнюм колінні суглоби, корисною буде Рута, яка відмінно вирішує проблеми з колінними суглобами, такі як розтягнення, тендиніт, розриви хряща і бурсит. Якщо ви відчуваєте слабкість в ногах, якщо у вас підгинаються коліна, коли ви піднімаєтеся по сходах і піднімаєте ноги, то Рута вам допоможе.
При слабкості зв’язок, частому підвертанні ноги, підвивиху, чи вивиху суглобу може бути дуже корисним застосування Петролеуму.
Захопилися на заняттях степом? Такий ентузіазм може привести до травми коліна. Бріонія показана, якщо травмоване коліно почервоніло, опухло, запалилося, болить сильніше при русі або дотику, і болить менше в стані спокою або від гарячого компресу. Вам потрібна Бріонія, якщо при ходьбі ви відчуваєте в коліні різкий біль, хворобливе оніміння або слабкість.
Якщо ви сильно спітніли під час тренування, а потім забули охолонути і обсушитись, перш ніж іти в душ, а внаслідок цього через короткий час відпочинку в м’якому кріслі, чи на дивані не змогли вирівнятись через страхітливу ломоту в попереку – терміново прийміть Рус. Він допоможе.
Якщо приступити до змагань, тренувань, або занять спортом і недостатньо  розігрітися, це може привести до розтягування м'язів і сухожиль. Більшість травм, отриманих на тренуваннях, таких як розтягнення зв'язок і м'язів, є результатом регулярного ізометричного напруження або зайвого розтягування. Так можна травмувати зап'ястя, плечі, шию, підколінне сухожилля, колінні суглоби, хребет. Зайве розтягнуті м'язи та сухожилля можна вилікувати в допомогою Арніки, Бріонії, Русу або Рути. Якщо розтяг в поперековому відділі болить сильніше після фізичного навантаження або нахилів, то вам слід прийняти Рус.
М'язові спазми трапляються, коли погано розроблені м'язи раптом відчувають велике навантаження. При цьому м'язи болять так, як ніби їх зав'язали вузлами. Ви може зіткнутися з цим, займаючись будь-яким видом спорту в будь-який момент тренування. Зняти спазми, особливо, в м'язах ніг, вам допоможе Магнезія фосфоріка. Виникнення спазмів в м’язах ніг - судом і корчів (особливо в литках з частим повторенням в нічний час) у спортсменів після перевтоми ніг (бігу) може бути прямим показом для застосування Купрума металікума.

2.4. Травми з пошкодженням кісток
(з метою прискорення заживлення, зростання, зменшення наявних ускладнень, прискорення відновних процесів).
Крім універсального «травматичного» засобу Арніки (яка з успіхом може бути застосована за будь-якої травми), особливо показаним при травмі з пошкодженням кісткової системи є Симфітум офіціналє, який може бути рекомендаваним до застосування при травмі голови, кінцівок, в тому числі з тріщинами  (при травмі голови - струсі або забитті головного мозку без перелому частіше призначаєтося Коніум макулятум),  переломами, навіть оскольчатими переломами (коли слід проводити диференціальну діагностику з Гіперікумом), переломах будь-яких кісток, посттравматичні  (включно наслідки звичайних перевантажень, а не тільки ударів) болі в хребті, включно внаслідок зміщення хребців, особливо в поперековому відділі (де більш специфічним буде призначення  Рути), значному болю в м'язах після перелому (коли можливим призначенням стає Еупаторіум перфоліатум). Сповільнене зростання кісток після перелому може бути показом до призначення, крім Симфітум, Еупаторіум, ще й Кальціума фосфорікума.
Для відновлення обмінних процесів у хрящових тканинах та лікування посттравматичних артрозо-артритів рекомендуємо призначати Рус токсікодендрон,
Бріонія, Натріум сульфурікум, Літіум карбонікум, Аммоніумом муріатікум, Сіліцея, Сангвінарія.

2.5.  Порізи, рани.
Призначення Арніки  показане при наявності синців, ран, що сильно кровоточать і супроводжуються набряком і болем м’яких тканин, міалгіями.
Гіперікум  необхідно застосувати коли пошкоджені нервові закінчення (травми кінчиків пальців, глибокі проколи шкіри) з онімінням і вираженим стріляючим болем в пошкодженій ділянці.
Показами для застосування Ледум є колоті поверхневі і глибокі рани з місцевим тетанусом і посмикуванням м’язів довкола рани. Характерним буде також набряклість і холод в пошкодженій ділянці, небезпека нагноєння.


2.6. Психо - соматичні розлади.
Враховуючи рівень фізичних і психологічних навантажень у спортсменів в процесі підготовки, участі у змаганнях і період відновлення після змагань, важливим є корекція їх психологічного і фізичного статусу. Підготовка до змагань, тренування і самі спортивні змагання спортивні можуть супроводжуватись розбалансуванням психо-емоційного стану,  що проявлятимуться зривами  адаптації, нервовим збудженням, депресіями, безсонням, надмірним хвилюванням, що в свою чергу можуть приводити до порушення стану серцево-судинної системи, органів травлення, інших систем організму з відповідними проявами.  При   таких станах можуть  з успіхом   бути   застосованими:   Ігнаціа  Пульсатилла  Арніка, Кратегус , Дигіталіс, Строфантус, Спігеліа, Платина, Мошус, Нукс мошата, Актеа рацімоза (синонім: Циміціфуга).
Ігнаціа - кардіалгія невротичного характеру, що може супроводжуватись тахікардією, або екстрасистолією, виникає внаслідок психоемоційного стресу, перевантаження, виснаження, стресу у чутливих емоційно лабільних людей частіше замкнутого (інтровертивного ) характеру.
Пульсатилла - емоційно обумовлені серцеві проблеми, відчуття стискуючого болю, дискомфорту - „млосно" в області серця, аритмії, що виникають на тлі переживань, образ, ревнощів, порушень менструального циклу.
Кратегус - відчуття тиснення і болю в грудях, тахікардія, аритмія. Болі в області серця і нижче лівої ключиці. Слабість серцевих тонів. Задишка від найменшого руху. Серцева недостатність, загальна блідість, навіть периферійна ціанотичність, холодні кінцівки. Анемія, артеріальна гіпертензія. Нервозність, роздратованість, неврастенія, боязливість.
Дигіталіс - загальна слабість майже до запаморочення і втрати свідомості, брадикардія, аритмія, мерехтлива аритмія, блідість до ціанозу, гіпотермія. Стан, що нагадує колаптоідний. Паралельні ознаки серцевої недостатності, недостатності кровообігу і печінкової патології.
Строфантус - слабкість міокарда, недостатність серцевих клапанів. Прискорене серцебиття, серцеві болі, відчуття розширення серця. Анемія, серцеві набряки, затруднене дихання.
Спігеліа - серцебиття, задишка, аритмія, млосно в області серця, пронизуючі болі в серці, що надзвичайно підсилюються від доторку. Невралгія верхніх кінцівок. Стенокардія, задишка, потреба лежати на правому боці з високо піднятою головою. Ревматичний кардит.
Платина - серцебиття, болі в області серця на тлі невротичних, істероїдних реакцій, змін настрою, порушень зі сторони статевої системи у дівчаток.
Мошус - серцебиття, відчуття тремтіння в області серця, під час емоційного збудження, істероїдних реакцій, схильність до запаморочень, навіть з втратами свідомості, задишка невротичного характеру, спастичні приступоподібні болі в грудях, в області серця, лякливість, сльозливість, тремтіння в тілі.
Нукс мошата - напади серцебиття, болю, як ніби щось хапає за серце, стискуючи його, аритмія, серцева недостатність, похолодання кінцівок, схильність до втрат свідомості, запаморочення, „мушки" перед очима. Невротична кардіалгія. Метеоризм, гикавка, аерофагія, „гастрокардіальний синдром". Слабкість, розбитість, сонливість.
Актеа рацімоза - функційні розлади серцево-судинної системи у дівчат в період ендокринної перебудови (в перед менструальному періоді, становленні місячних, невротичних порушення в цей період). Серцебиття, болі в області серця, що відбиваються в ліву руку, в плече, шию.

Якщо серцеві розлади виникають на тлі тахікардії внаслідок впливу фізичних факторів  -   фізичної, психічної перевтоми, травми, можна застосувати такі засоби, як Арніка, Рус, Аурум, Глоноінум, Кактус.
Арніка - тахікардія внаслідок фізичної чи психічної перевтоми, внаслідок серйозних і тривалих занять спортом, фізичної праці, часто   на   тлі   гіпертрофії   серцевого   м'язу.   Супроводжується   відчуттям фізичного болю, що може підсилитись, як і сама тахікардія, від руху, бігу, піднімання вантажу а навіть від доторку.
Рус - гіпертрофія міокарду внаслідок фізичних перевантажень, прискорене серцебиття   і тремтіння в спокійному стані, аритмія, слабість пульсу, часом мліє   ліва   рука,   лихоманить.  Враження   суглобів,   сухожилків зв'язок, фасцій; ішиалгії.
Аурум  -  відчуття завмирання серця на кілька секунд, неправильний ритм серцебиття,   пульс    частий,   слабкий,    нерегулярний   у   хворих   з   частим пригніченням настрою, схильністю до психоемоційних порушень, депресій. Відчуття стиснення грудної клітки, страху. Поколювання і пекучий біль в області серця. Гіпертрофія міокарду, гіпертонічна хвороба.
Глоноінум - сильне прискорене серцебиття, спазматичний стискуючий біль в області серця,   з пульсацією в тілі, задишкою. Наслідки перегрівання на сонці, „морської хвороби", сильного перевантаження, що супроводжувалось приливом крові до головною мозку, часом із запамороченням, слабкістю, відчуттям втоми і виснаження, слабкістю на межі з безсиллям.
Кактус -  гіпертрофія   міокарда у  спортсменів.   Аритмії,  серцебиття   при найменшому напруженні, що супроводжується стискуючим болем в серці.

При екстрасистолії  нервового походження можна призначити:   Аконітум напеллюс,  Ігнація , Кофеа круда.
Аконіт   -  при гострих і хронічних станах. Аритмії від хвилювання, раптового переляку, неспокою, туги, страху, при гострих станах лихоманки.
Кофеа  -  " нервові" екстрасистолії, що можуть супроводжуватись безсонням.

Під час загрози колапсу дають:
Камфора - загальне охолодження, обличчя бліде, тіло "ледяне", холодний піт, пульс слабкий, сповільнений, ядуха, переривчате дихання.
Карбо вегетабіліс - надзвичайна слабкість, все тіло холодне, голова тепла. Киснева недостатність. Губи набряклі, бліді багряного відтінку. Шкіра цианотична з холодним потом.

Наслідки хвороботворного впливу температурного фактору:
У початковій стадії теплового або сонячного удару в першу чергу ефективним буде застосування:  Беладонни або Глоноінума.
Беладонна - обличчя червоне, гаряче, спітніле, зіниці широкі, видима пульсація скроневих і сонних артерій, пульсуючий головний біль, менінгеальні симптоми.
Глоноінум - раптовий приплив крові до голови з пульсуючим болем, але особа може бути блідим. Крім того, виникає відчуття пульсації, що поширюється від серця або грудної порожнини до голови. У важких випадках стан оглушення. Пульс скачучий, при цьому особа швидше бліде. Ілюзорне відчуття збільшення голови в об’ємі. Запаморочення. Посилення болю голови під впливом тепла, зменшення від холодних компресів, після кровотечі.
При таких ситуаціях з успіхом також можуть бути застосовані:
Апіс  - особа пацієнта виглядає набряклим з напруженою блідо-червоною шкірою. Менінгеальні ознаки: ригідність м'язів потилиці, хворий вдавлює голову в подушку і безупинно повертає її. Рефлекси підвищені, чутливість до дотику. Поліпшення від холоду.
Аконіт  - спочатку посилення серцевої діяльності, потім падіння її сили.
Вератрум віріде - приплив крові до голови, можливо з маренням, головні болі з сильним почервонінням особи, з пульсацією судин шиї.
Лахезіс - головний біль турбує кожного разу, коли людина піддається дії сонця, і захворювання стає хронічним.
Натріум арбонікум - хронічні наслідки сонячного удару, головні болі з відчуттям тяжкості і тиску, підсилюються від розумового і фізичного напруження, від перегріванні на сонці.

При порушенні біологічних ритмів, сну внаслідок впливу емоційних, фізичних, кліматичних, температурних та інших факторів можуть з успіхом бути застосовані:
Аконіт  - занепокоєння, викликане страхом, значні порушення  у вечірньо -нічні години, безсоння з  лихоманкою.
Аргентум нітрікум - безсоння, викликана занепокоєнням про справи, які чекають на наступний день, наприклад про змагання.
Арсенікум альбум - людина не може заснути або прокидається близько 2 годин ночі. Крайнє занепокоєння, доводиться вставати і ходити по кімнаті.
Арніка - при сильній фізичній перевтомі.
Беладонна - дрімає, але не може заснути внаслідок надмірної мозкової діяльності.
Кофеа  - неможливість позбавитися від думок про події дня. Нездатність заснути через  думки про недавні події. Крайня чутливість до шуму.
Хамомілла - сильна дратівливість, сон часто переривається жахами, спрага, гарячий піт голови.
Ігнація  - безсоння, викликана горем, розчаруванням, напливом думок про майбутні події, характерні глибокі зітхання, приливи жару , особливо до голови, обличчя, відчуття клубка в горлі або за грудиною, сухе покашлювання.
Гіосціамус - перезбудження, після важкої хвороби.
Лахезіс - сонливість з неможливістю заснути, безсоння до 1-2 годин ночі через перезбудження, прокидається серед ночі, неспокій, тремтіння, озноб, нездатність знову заснути, якщо прокинувся.
Нукс воміка - безсоння від розумового перенапруження, від роботи по вечорах, зловживання кавою, алкоголем, курінням. Нормально засинає, а прокинеться близько 3-4 години ночі, знову засинає в 6-7 годин ранку, сон не освіжає.
Сульфур - для людей з дуже чуйним сном, прокидаються при найменшому шумі, сонливість вдень і безсоння вночі, при інтоксикації.


При порушенні адаптації до нового місця при переїзді, що може спричиняти розлади основних регуляторних систем (в першу чергу нервової) можуть бути застосовані:
Ацідум сульфурікум - крайня слабкість з відчуттям внутрішнього тремтіння, яка непомітна з боку,
Хінінум арсенікозум - слабкість і виснаження, похолодання тіла і кінцівок.
Вератрум альбум - занепад сил, який доходить до втрати свідомості, зниження артеріального тиску, нудота, холодний піт і похолодання тіла, поліпшення від свіжого повітря, сум, розпач.
Коккулюс - сильна слабкість внаслідок виснаження нервової системи від нестачі сну, слабкість м'язів попереку, шиї.
Селенум - найсильніша слабкість, що відчувається у всіх частинах тіла, посилюється від фізичного та розумового напруження, від спеки, поліпшення ввечері. Непереборна сонливість і в той же час неможливість заснути.
Станум - виснаження і слабкість нервової системи, тремтіння, слабкість ніг, людина блідий, постійно втомлений, йому важко говорити, його все стомлює. Рясний піт по ночах. Тахікардія при найменшій напрузі. Особа, сильно виснаженим,
Даміана - відновлює сили при фізичному навантаженні.
Феррум металлікум - зниження рівня гемоглобіну в крові, загальна розбитість і млявість.
Натріум карбонікум - швидка стомлюваність від розумового і фізичного напруження, іпохондрія.
Нукс мошата - сильна фізична та розумова слабкість, сонливість, відчуття розбитості в крижах і ногах.
Йодум - сильна слабкість і порушення дихання при навантаженні, схуднення при доброму апетиті.
Плюмбум - надзвичайна слабкість м'язів,
Абротанум - прогресуюча м'язова слабкість, сильні болі в хребті крижах.
Скрофулярія - раптова фізична, особливо м'язова слабкість з постійною сонливістю.

Успіх застосування гомеопатичних лікарських засобів, як адаптогенів широкого спектру дії простежується в тому, що спортсмени, які регулярно застосовують гомеопатію, після змагання добре себе почувають, мають нормальний пульс, нормальний артеріальний тиск, нормальний сон і нормальний апетит, швидко відновлюються в психологічному і фізичному відношенні.
При будь-яких скаргах, пов'язаних із заняттями спортом, краще всього приймати гомеопатичний засіб в потенції 30С. Частіше за все рекомендують приймати гомеопатичні лікарські засоби по 3-7 гранул під язик за 15 хвилин перед їжею 1-3 рази протягом дня. Якщо проблеми не зникнуть після прийняття ліків, вам необхідно проконсультуватися з лікарем-гомеопатом, лікарем загальної практики, або спеціалістом вузького профілю. Якщо спостерігаються гострі прояви зі сторони враженої системи (наприклад: біль в суглобах, кістках, м’язах, серці,чи голові; розлади серцевої діяльності; фобії, нервове збудження, або слабкість)  розчиніть 5-7 гранул в 100 грамах води і приймайте по чайній ложці кожні 15-30 хвилин протягом дня, зменшуючи частоту прийом  в міру поліпшення стану недужого. При необхідності вживати гомеопатичні лікарські засоби можна паралельно з  фармакотерапевтичними препаратами або іншими природними засобами терапії (призначаючи гомеопатичні засоби через 15 – 30 хвилин перед, або 20-60 хвилин після введення інших медикаментів).